BIA = Bioelectric Impedance Analysis

Phase angle = fasevinkel

Hvordan foretar en BIA måling og hva måler vi med dette apparatet? Pasienten må ligge flatt, det festes gel pads på høyre arm og fot, elektrodene festes til disse og og svært mange av kroppens verdier måles (fett-, muskelprosent, kaloribehov mm).

Jeg er opptatt av tallet som kalles fasevinkelen og som direkte forteller om din generelle helsetilstand. Vi kan måle på en skala mellom 3,5 – 12. Et mål mellom 5 og 9 er hva de fleste faller innenfor og dette er vi fornøyd med. Med et tall på 7 og over sees ikke kroniske sykdommer hos personen.

Så ønsker vi å vite om tallet er stabilt, eller på vei opp eller ned, og kan ta et nytt mål om ett års tid. Ved en lav måling er de gode nyhetene at du kan gjøre tiltak for å øke tallet.

Det er vanninnholdet inni i dine trillioner av celler som egentlig måles. Tilstanden til cellemembranene er viktig for at vann skal trekkes inn i cellen, samt evnen til å lagre energi og holde på vannet.

Hvis vi drikker vann og løper på do, vet vi at vannet ikke når inn i cellene og vi må gjøre tiltak.

Som en kuriositet er kreft nettopp mangel på vann inni cellene. Kreft oppstår ikke før vi er så «tørre» i kroppen at vi måler en Phase angle på 4,5 og under.

BIA målinger brukes i etterkontroll av kreftpasienter. Legen kan følge med på tallet som måles, og overvåke at pasienten ikke har et synkende tall og står i fare for tilbakefall. Dette er betryggende å vite.

BIA apparatet er medisinsk godkjent utstyr, ISO registrert og CE sertifisert.