En svært våken pasient gjorde meg oppmerksom på at tallene for BMI og fettprosent ikke så ut til å samsvare på BIA målingen vi foretok. Pasienten undret seg over at BMI var normal mens målet for kroppsfett i prosent og i kilo var godt over normalen. Hadde jeg lagt inn midje- og hoftemål i feil rekkefølge? Nei. Fungerte ikke mitt rådyre, nye apparat som det skulle? Jo.

BIA = Bioelektrisk Impedans Analyse

BMI = Body Mass Index

Etter litt studering fant jeg ut følgende:

Mayo klinikken har i 2008 foretatt studier på BMI versus kroppsfett og fikk noen oppsiktsvekkende resultater mht. forekomsten av såkalt «normal weight obesity». Hva skal vi kalle dette på norsk? Normalvektig fedme.

For mye fett på kroppen, uansett hva badevekten viser, er en alvorlig helserisiko og øker risikoen for diabetes, hjertesykdom og høyt blodtrykk.

Hvis vekten er innenfor normalen i forhold til høyden, samtidig som du klarer å klype tak i 3-4 cm med fett rundt livet, kan det være at du er én av de millioner av mennesker som lider av «normal weight obesity».

Din BMI blir kalkulert ut fra høyde og vekt, og tar ikke hensyn til kroppens fett/muskel ratio. Ferdige tabeller forteller deg om du er overvektig, normal eller undervektig. Altså kan en body builder ha en BMI som viser overvekt samtidig som han ikke har noe ekstra fett på kroppen. Selv om du har en normal vekt i forhold til høyden din, kan din kroppens fett/muskel ratio fortsatt være usedvanlig høy og at din situasjon er det stikk motsatte til body builderen. Da har du liten muskelmasse og veier ikke for mye, samtidig som du har for mye kroppsfett.

Personer som driver med såkalt jojo slanking kommer borti denne problemstillingen. Hver gang de legger på seg igjen etter en diett, vil kroppens fett/muskel ratio øke, dvs. kroppen lagrer mer fett. Dermed blir det vanskeligere og vanskeligere å gå ned i vekt fordi forbrenningen går saktere jo mer muskelmasse som går tapt.

Uansett om din BMI er innenfor normalen, er 30% kroppsfett for menn og 20% for kvinner grensen for det som regnes som overvekt.

Det finnes flere måter å regne ut kroppsfett prosenten, alt fra klypetesten til en mer nøyaktig Bioelektrisk Impedans Analyse som sender en svak strøm gjennom kroppsvevene.

For å komme ut av den onde sirkelen med normal weight obesity må vi bygge muskelmasse. Lavintensitets trening (anaerob), styrketrening. Det anbefales daglige 30 minutters spaserturer, og 20-30 minutters styrketrening hver 2. eller 3. dag.

En ekstra gevinst av styrketreningen er at vi bygger beinmasse, noe som forebygger hofte-, lårbeins- og brudd på håndledd etterhvert som vi blir eldre.

Enkle rutiner med 12-15 repetisjoner med sit-ups, pull-ups og squats samt styrketrening med lette vekter er ypperlige for å bygge muskelmasse.